De Kracht van Live Illustratie in Wetenschapscommunicatie

Gepubliceerd door dannitekent op

Wetenschapscommunicatie is de kunst van het effectief overbrengen van complexe wetenschappelijke concepten naar een breed publiek. Het is een essentieel onderdeel van het verspreiden van kennis en het bevorderen van begrip en betrokkenheid bij wetenschap. Hoewel er verschillende methoden zijn om wetenschap te communiceren, zoals geschreven artikelen, presentaties en video’s, is er een opkomende trend die een unieke en boeiende ervaring biedt: live illustratie.

Wat is Live Illustratie?

Live illustratie is een vorm van visuele communicatie waarbij een kunstenaar tijdens een evenement, lezing, congres of brainstormsessie in real-time illustraties maakt. Deze illustraties kunnen variëren van eenvoudige schetsen tot gedetailleerde visuele samenvattingen van de besproken onderwerpen. Het doel is om complexe informatie visueel toegankelijk te maken en de betrokkenheid van het publiek te vergroten.

Voordelen van Live Illustratie in Wetenschapscommunicatie

Live illustratie biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele communicatiemethoden. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  1. Visuele impact: Live illustraties trekken de aandacht van het publiek en maken een blijvende indruk. Ze vangen de essentie van complexe concepten in één beeld en maken het gemakkelijker voor het publiek om informatie te begrijpen en te onthouden.
  2. Emotionele connectie: Door de creatieve en artistieke aard van live illustratie kunnen emoties op een dieper niveau worden overgebracht. Het publiek voelt zich verbonden met de boodschap en de wetenschap op een meer persoonlijke en menselijke manier.
  3. Begrijpelijkheid: Live illustraties maken complexe informatie begrijpelijk en toegankelijk voor een breed publiek. Ze vertalen abstracte concepten naar visuele beelden die gemakkelijk te begrijpen zijn, zelfs voor mensen zonder een wetenschappelijke achtergrond.
  4. Herbruikbaarheid: Live illustraties kunnen na het evenement worden gebruikt als waardevolle content voor sociale media, websites en andere communicatiekanalen. Ze dienen als visuele samenvattingen van het evenement en zorgen voor blijvende herinneringen.

Tips voor het Gebruik van Live Illustratie op Je Conferentie

Het integreren van live illustratie in je wetenschapsconferentie kan de ervaring van het publiek aanzienlijk verbeteren. Hier zijn enkele praktische tips om het meeste uit live illustratie te halen:

  1. Kies de juiste kunstenaar: Zoek een live illustrator die ervaring heeft met wetenschapscommunicatie, het reilen en zeilen van een universiteit en bekend is met het onderwerp van je conferentie. Zorg ervoor dat de stijl van de kunstenaar past bij de gewenste uitstraling en sfeer van het evenement.
  2. Bepaal je doelstellingen: Bedenk van tevoren welke boodschappen je wilt overbrengen en welke belangrijke punten je wilt benadrukken. Communiceer deze doelstellingen duidelijk aan de kunstenaar, zodat hij/zij de juiste elementen kan vastleggen tijdens het evenement.
  3. Betrek het publiek: Moedig het publiek aan om suggesties te doen voor wat er getekend moet worden. Dit kan gedaan worden via interactieve tools zoals een mobiele app of via live interactie met de kunstenaar. Dit vergroot de betrokkenheid en maakt het publiek actieve deelnemers in het communicatieproces.
  4. Maak gebruik van digitale mogelijkheden: Naast analoge live illustratie kan ook gebruik worden gemaakt van digitale tools en technologieën. Dit opent nieuwe mogelijkheden, zoals het live streamen van de illustraties op social media kanalen of het creëren van interactieve digitale visualisaties.

Een Praktijkvoorbeeld: Live Illustratie bij een Seminarie aan de UHasselt

Een recent voorbeeld van het succesvol gebruik van live illustratie in wetenschapscommunicatie is een internationaal seminarie georganiseerd door de UHasselt. Het seminarie bracht deelnemers van over de hele wereld bij elkaar en om hen blijvend te inspireren werden de keynotespeeches en pitches live geïllustreerd.

Rector Van Heusden opende het seminarie met een toespraak ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de universiteit en de doelen voor de komende jaren. Terwijl de sprekers hun kennis deelden via gepassioneerde verhalen en PowerPoint-presentaties, werkte de live illustrator discreet achter het publiek om de essentie van de besproken onderwerpen vast te leggen.

Tijdens de receptie werden de gemaakte illustraties geprojecteerd op grote beeldschermen, waardoor het debat met een fijn glas wijn kon worden voortgezet. De geïllustreerde verslagen werden later naar de deelnemers gestuurd en toegevoegd aan de wrap-up website van het seminarie, waar ze dienen als waardevolle visuele samenvattingen van de gedeelde kennis.

Conclusie

Live illustratie is een krachtig instrument in wetenschapscommunicatie. Het brengt complexe informatie tot leven, vergroot de betrokkenheid van het publiek en zorgt voor blijvende herinneringen. Door live illustratie te integreren in wetenschappelijke conferenties en andere evenementen, kunnen organisatoren de ervaring van het publiek naar een hoger niveau tillen en een communicatie op een menselijke schaal mogelijk maken. Dus waarom zou je je volgende conferentie niet verrijken met deze creatieve en effectieve vorm van wetenschapscommunicatie?

Voor meer informatie en een offerte voor live illustratie op jouw evenement, neem contact op met danni@mensenmaat.com.

Categorieën: Geen categorie