Amnesty International : een voorbeeld case uit 2016 – 2018

Gepubliceerd door dannitekent op

Voor bedrijven en vzw’s teken ik ook processen uit. ⁠ Dit deed ik voor het eerst in 2016, toen ik net aan de slag ging bij Amnesty International. Daar zette ik voor het eerst de zakelijke tekeningen in om processen te faciliteren.Als je iets ingewikkelds aan een klant/cliënt/ medewerker moet uit leggen, gaat het vaak sneller, als je er tekeningen bij hebt liggen. Zo hou je het behapbaar.⁠

Amnesty verhuist naar Brussel, een illustratie van mij die het proces verzachtte
Amnesty verhuist naar Brussel, een illustratie van mij die het proces verzachtte

Het raakt ons innerlijke kind en spreekt onze beide hersenhelften aan.


Het eerste flexdesk experiment. Een dag zonder bureau.

Om het flexdesken en “paperless werken” behapbaar te maken, hebben we maanden voor de verhuis maandelijks “dagen zonder bureau”, en “dagen zonder papier” georganiseerd. Dankzij het gebruik van gamification en illustraties, deed iedereen mee.

We zouden samen gaan samenhuizen, niet samensmelten. Een beeld spreekt 1000 keer meer dan woorden.Wat is dat voor een beest? Sharepoint? In 2017 waren die toepassingen nog niet zo bekend.

De zakelijke illustraties hielpen introductie van sharepoint en mijn trainingen over nieuwe office 365 omgeving, wat minder saai te maken. Humor maakt de bittere pil van verandering wat zoeter en verbind.


We schakelden over van Lotus naar Office 365. Thuiswerken werd in de organisatie geïntroduceerd.


Voor het thuiswerk moesten er nieuwe laptops getest en aangekocht worden.

De organisatie ging door grote veranderingen.

De directeur vroeg me om een beeld te maken. Een beeld waaruit bleek dat alle afdelingen even belangrijk zijn, om de kaars van Amnesty vurig te laten branden.

In change processen is het belangrijk om ruimte te geven aan de weerstand. Weerstand en conflicterende gevoelens zijn heel erg normaal. Wij mensen houden niet altijd van verandering. Dat mag zijn. Dat moet ruimte krijgen.

Op de nieuwe locatie was er een silentzone, voor tijdelijke medewerkers was dat niet altijd duidelijk. Illustraties maken dit snel op een vriendelijke manier duidelijk.

Op zoek naar input…

Een cartoon helpt om input te krijgen van medewerkers. Als je per email input vraag van collega’s die daar eigenlijk geen tijd voor hebben, dan helpt een beeld.

Bij Amnesty International werden de illustraties ingezet om processen te begeleiden. Zowel praktische processen als team verbindende sociale processen. Mijn tekenvaardigheden waren een erg waardevolle tool, voor me, om de changeprocessen rond IT, samenhuizen van teams en verhuis te begeleiden.

2018

Alle tekeningen in deze blogpost zijn van mijn hand. Gemaakt in de periode 2016-2018, in functie van mijn opdracht om de changeprocessen op te volgen en begeleiden. Ze zijn getekend met een microsoft surface. Tegenwoordig teken ik digitaal met de ipad pro en procreate.

Heb jij ook hulp nodig om processen behapbaar te maken? Processen te duiden? Contacteer me vrijblijvend, ik denk graag met je mee.

Danni Hoedemakers zakelijke illustraties graphic facilitating changeprocessen IT Limburg Hasselt

Categorieën: Geen categorie

2 reacties

Mieke · 17 maart 2021 op 20:41

Heel knap werk Danni! Mooie aanpak in change management!

    dannitekent · 19 maart 2021 op 08:54

    Dankjewel Mieke !

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *