Het creatief proces: tuinieren vs. architecturen

Gepubliceerd door dannitekent op

In een filmpje vertelt Neil Gaiman hoe hij van George R.R. Martin had gehoord dat er twee soorten schrijvers zijn: “architecten” die hun werk net zo lang uitstippelen tot het perfect is en dan pas gaan schrijven. Of “tuiniers”, die de zaadjes planten, de bloemen zien groeien en hun verhalen water geven.

Het lijkt me dat dit voor elke soort creative van toepassing kan zijn. 
Ik ben een tuinier. Hoe zou jij jouw stijl omschrijven? 

Moet het hele verhaal volledig in de stellingen staan? Vooraleer je er aan kan beginnen? Of duik jij vol nieuwsgierigheid in het proces? Om met een nieuwsgierige aandacht te onderzoeken of iets wilt werken? Toevalligheden toelaten, verloren lopen om zo tot net dat ene idee te komen.

Het is ook een mooie metafoor voor het leven. Hoe we te werk gaan in ons creatief proces, dat staat vaak analoog met hoe we in het leven staan. Het kan helpend zijn om te weten welke stijl , je natuurlijke stijl is. 

Het ” tuinieren ” veronderstelt een zekere vorm van vertrouwen. Wat lastig kan zijn. Wij mensen hebben graag ” controle”. Creativiteit is niet zo van het controleren. Creativiteit is een kronkelproces, je moet het voeden, water geven, ruimte geven om te spelen en te exploreren.

Laat je inspireren door het volledige interview. 

Over kunst en creativiteit heeft hij ook een boek geschreven. Een pleidooi voor meer kunst & aanmoedigingen voor iedereen die een kunstzinnig hart heeft.

Wil je graag meer van dit soort inspiratie? Schrijf je in op de nieuwsbrief. Als creatief therapeut en professioneel illustrator ben ik begeesterd door hoe creatieve processen werken. Die informatie deel ik graag met je.

Laat je inspireren door mijn nieuwsbrief.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *